Vildsvinejagt

Jagt på vildsvin i Tyskland

Gennem de senere år har man fra de tyske myndigheders side valgt at gennemføre en meget aggressiv jagt på vildsvinene. Det hænger især sammen med ønsket om at hindre/begrænse den fortsatte udbredelse af den afrikanske svinepest, som florerer i Polen og som nu også er konstateret i Brandenburg og Sachsen. Hertil kommer den fortsatte udbredelse af svinene i de store tyske byer, som f.eks. Berlin, hvor de er til betydelig gene.
Derfor er der jagt på vildsvin året rundt og i alle døgnets timer.
Hvilken indflydelse sygdomsudbredelsen måtte få for os som danske jagtgæster er pt. uafklaret. Men vi er i løbende kontakt med de tyske myndigheder.

En typisk drivjagt på svin i de store tyske statsskove foregår normalt således:

 • Vi mødes typisk ved 18-tiden på overnatningsstedet aftenen før jagten for at lære hinanden at kende, gennemgå foreløbig parole og forsigtighedsregler samt hygge os sammen under middagen. Hvis der er muligt, er det en fordel at køre i 4-hjulstrækkere. Vær opmærksom på regler for våbentransport, herunder lyddæmpere, og alkoholindtagelse i forbindelse med våbentransport (aflåste foderaler og 0 %)
 • Typisk 0800 mødes vi for indskrivning, fremvisning af tysk jagttegn, skydebevis og nogle gange også hygiejne bevis. Herefter gennemgår jagtlederen (Försteren) parolen og det vildt, der er frigivet til afskydning. Vor guide er til rådighed ved evt. sprogproblemer. Ud over svin frigives normalt rådyr, hundyr og kalve/kron og dåvildt samt mindre hjorte – hertil kommer rovvildt. Der er ingen trofæafgift på keilere, spidshjorte og hjorte af AK 2 – 6 og 8-endere koster ca. 250 Euro + 19 % moms.
 • Herefter viser tysk effektivitet sin styrke. Man inddeles lynhurtigt i nogle hold, der hver har en udpeget ”Ansteller”, som sørger for at man i forskellige biler meget hurtigt kommer på plads i de respektive tårne. Det er yderst sjældent at man ikke er klar i tårnet før kl. 0900. Imponerende da der ofte er mellem 80 og 120 deltager på en sådan jagt.
  Man må skyde til det frigivne vildt når man er på plads.
 • Drevet starter ved 0930-tiden, men inden da har uroen i terrænet fået vildtet op at løbe og man hører de første skud.
 • Der indlægges ofte en opbrækningspause på ½ time, hvor man må forlade tårnet og brække det synligt forendte vildt op.
 • 1230 eller 1300 afblæses jagten (Hahn in Ruh) og man skal som jæger selv sørge for en efter tysk standard korrekt og sober opbrækning af det nedlagte vildt. Det er noget vi danske jægere bliver vurderet på.
 • Efter indsamling af vildtet og afhentning ved Anstelleren mødes man på paradepladsen (Streckenplatz) for at indtage en varm ret og få stillet tørsten.
 • Efterhånden som vildtet fragtes ind og der udtages trikinprøver af svinene er vi så småt ved at være klar til selve paraden.
  Også her kan man glæde sig over at overvære en yderst professionelt og veltilrettelagt afslutning af dagens jagt. De heldige jægere kaldes frem for at modtage en lykønskning med en ”Bruch”, der fæstnes i hovedbeklædningen samt hornsignaler. Smukt og stilfuldt.
 • Herefter går turen hjem til overnatningsstedet for at hvile ud, få en enkelt øl og prale af dagens gerninger samt lade op til næste dags jagt.

Praktiske forhold:

 • I god tid før jagten modtager du en formel invitation med alle de praktiske forhold beskrevet, herunder også en foreløbig parole med frigivelse af vildtarter samt en sikkerhedsinstruks. Invitationen er også din faktura.
 • Varmt tøj inkl. regnslag og sidderygsæk anbefales. Det er et krav at man bærer signalfarver på hovedbeklædning og overkrop.
 • Medbring gældende tysk jagttegn, våbenpas, dansk jagttegn, skydebevis, blyfri ammunition og en riffel af et fornuftigt kaliber. Selv bruger jeg 3006 og 93×62 og har et par 5-skuds magasiner med.
  Kniv og sav til opbrækning af lås og brystben. Har man ikke hygiejnebevis skal Anstelleren kontrollere dyrets organer.
 • Jagten på svin er som oftest jagt på løbende vildt. Det kræver træning.
 • Anskudt og flygtet vildt må kun eftersøges af en schweiss-hundefører. Man markerer anskudssted og flugtretning. Efter to forbiskud/anskydninger, hvor man ikke ser vildtet forendt, må der ikke afgives yderligere skud.
 • Ofte er gulvet i tårnene meget glat – pas på. Riv lidt græs, bregner, kviste el. lign af og smid det på gulvet.
 • På intet tidspunkt under jagte må tårnet forlades – bortset fra i en opbrækningspause eller for at yde førstehjælp.
 • Man venter ved tårnet indtil Anstelleren kommer og henter én og melder hvad man har set og gjort.
 • Man forlader ikke jagten før jagtlederen har meldt ”Jagt forbi” – det er uetisk og kan koste deltagelsen næste gang.
 • Ha’ kontanter med – plastikkort er ikke helt så udbredt som i Danmark.

 

Jagt er jagt. Nogle gange får man seriøst ild i bøssen – andre gange kan det knibe.
Men det er sjældent, at man ikke ser masser af forskelligt vildt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *